flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома осіб, що надають юридичні послуги. Виклик до суду через SMS-повідомлення – це оперативно та зручно

11 грудня 2013, 09:14

З 1 жовтня 2013 рокув Чечельницькому районному суді Вінницької області запроваджено послугу надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу. Завдяки даній послузі судові повістки про виклик до суду можуть надсилатися судом учаснику судового процесу (кримінального провадження) у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Надсилання таких повісток здійснюється судами у відповідності до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачена можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону або іншими засобами зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення.

         Для отримання вищевказаної послуги учасник судового процесу (кримінального провадження) повинен подати до суду заявку про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі. Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.

         Формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Інформація, що міститься в автоматизованій системі документообігу суду є захищеною.

         Заявку про намір отримання судової повістки за допомогою SMS-повідомлення можна роздрукувати шляхом заповнення форми, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади або оформити безпосередньо в суді.

Результат доставки SMS-повідомлення на номер мобільного телефону учасника справи (дата та час доставки або причина недоставки) автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу. Відповідальний працівник апарату суду роздруковує таке повідомлення та долучає його до матеріалів справи.

         Судом проведена широка інформаційна компанія з даного питання шляхом розміщення відповідних оголошень в місцевій газеті, на веб-сторінці суду та дошці об’яв. Разом з цим, проведеним аналізом встановлено, що з жовтня місяця даною послугою не скористався жодний учасник справи (кримінального провадження).

         Приймаючи до уваги, що надсилання SMS-повісток є зручним та надійним передусім для самих учасників справи (позивача, відповідача, їх представників), з метою економії бюджетних коштів та оперативного розгляду справ прошу Вас розглянути питання щодо врахування даної послуги при наданні юридичної допомоги фізичним та юридичним особам.

 

         Додаток: зразок заявки на 1 арк.

 

 

Керівник апарату                                              Сергій Лемець

 

Зразок заявки

 

 

 

До Чечельницького районного суду

Вінницької області

 

від Петренка Вадима Івановича

у справі за позовом

до Петренко Ніни Іванівни

про розірвання шлюбу

 

 

 

 

 

Заявка

про отримання судової повістки в електронній формі

за допомогою SMS-повідомлення

 

Прошу надсилати судову повістку в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення на мій мобільний номер телефону (+380____)_______________.

У разі перегляду судового рішення (рішення, ухвали, постанови тощо) по справі судом апеляційної чи касаційної інстанції, прошу надсилати по даному провадженню судову повістку в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення вищевказаними судами на зазначений номер телефону.

Про зміну номеру мобільного телефону та обставин, які перешкоджатимуть отриманню SMS-повідомлень, зобов’язуюсь повідомити суд.

Необхідність відправки повідомлення латинськими літерами ______ (так, ні).

 

Примітка: «Так» вказується у разі, якщо мобільний телефон не підтримує відображення кириличних символів.

 

 

 

 

 

Дата                                                                          підпис учасника процесу або

його уповноваженого представника