flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду справ щодо адміністративних правопорушень за ст.173-2 КУпАП за 2016 рік

28 липня 2017, 14:35

 

   Відповідно до плану роботи суду за I півріччя 2017 року було проведено узагальнення судової практики по розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо вчинення насильства в сім’ї.

   Вчинення насильства в сім'ї, тобто умисне вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого, а так само невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, непроходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім'ї. ( ст. 173-2 КУпАП).

   Насильством в сім’ї, відповідно до статті 1 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», визнаються будь-які умисні дії фізичного, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

   В сучасному світі проблема насильства в сім’ї, попри всі досягнення цивілізації, зберігає свою актуальність. Таке насильство залишається однією з надзвичайно поширених форм порушення прав людини, від якого переважно страждають найбільш уразливі групи осіб (діти, жінки, які перебувають у стані економічної, психологічної чи іншої залежності від чоловіків, інтимних партнерів або батьків, особи з інвалідністю, похилого віку та ін.).

   В ході проведення узагальнення встановлено, що в 2016 році до Чечельницького районного суду Вінницької області надійшло 72 справи даної категорії та одна справа залишилась як залишок з  2015 року, з яких :

- 7 справ  повернуто для належного оформлення ;

- усього розглянуто 64 ;

- накладено адміністративне стягнення по 52 справах ;

- закрито 12 справ, у тому чисті 10 справ у зв’язку із звільненням від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення та 1 у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення ;

- у 4 випадках призначено адміністративний арешт ;

-  відносно 48 осіб громадські роботи.

   Проведене узагальнення показало, що основні причини скоєння таких адміністративних правопорушень полягають у соціальних проблемах - відсутності роботи, коштів для задоволення мінімальних потреб сім’ї, алкоголізм одного з членів сім’ї, а в поодиноких випадках навіть обох членів сім’ї, соціальна незахищеність населення державою.

   Серед загальної статистики вчинення насильства в сім’ї переважає фізичне насильство над жінками з боку чоловіків або співмешканців, наступну сходинку займає фізичне насильство чи психологічне насильство над батьками.

   З проведеного узагальнення можливо зробити такий висновок, що в цілому проблемних та спірних питань при вирішенні Чечельницьким районним судом Вінницької області зазначеної категорії справ у 2016 році загалом не виникало, судді Чечельницького районного суду Вінницької області при розгляді даних справ у відповідності до статей 245, 251, 252, 256, 280 КУпАП повно, всебічно та об'єктивно досліджують всі обставини справи в їх сукупності та виносять законні та обґрунтовані постанови у справах.

 

 

Заступник керівника апарату                               Л.Г.Токарчук