flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру у 2015 році державними службовцями

12 березня 2015, 15:50

Декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру у 2015 році державними службовцями


         Обов'язок осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та посадових осіб юридичних осіб публічного права, які одержують заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету, щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік встановлює стаття 12 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції"(далі Закон) (Закон втратив чинність, крім положень щодо фінансового контролю), яка набрала чинності 1 січня 2012 року і діятиме до 26 квітня 2015 року, коли буде введено в дію Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року

Відповідно до ст.3 Закону України "Про запобігання корупції" суб’єктами декларування, крім інших, є державні службовці та професійні судді, таким чином, вимоги щодо декларування поширюються також на суддів та працівників апарату Чечельницького районного суду, посади яких віднесені до посад державних службовців. Не подають декларації опалювачі, робітник з обслуговування та ремонту приміщень і прибиральниця.

Державні службовці, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами або по догляду за дитиною, є тимчасово непрацездатними і відповідно не мають можливості подати декларацію до 1 квітня, подають таку декларацію за звітний рік до 31 грудня.

Державні службовці, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Працівники – суб'єкти декларування, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов'язані протягом одного року подавати за своїм останнім місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік за формою і в порядку, визначеними цим Законом.

Звертаємо увагу, що у зв’язку із змінами, внесеними до цієї статті згідно із Законом України від 13.05.20014 № 1264-УІІ, які набули чинність з 1 січня 2015 року перевірка достовірності зазначених у декларації відомостей здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Для цього державні органи протягом десяти днів з дня одержання декларації від суб’єкта декларування надсилають її копію до Державної фіскальної служби України (04655, м. Київ, Львівська площа, 8).

За вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень особи, зазначені в частині першій статті 3 цього Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

Необхідно також звернути увагу на зміни в п.11 примітки до декларації, який згідно Закону України від 14.05.2013 р. № 224-VII викладений в слідкуючій редакції:

Поле "сума витрат (грн) на придбання у власність/оренду чи на інше право користування" у позиціях 23 - 28, 35 - 39 і поле "усього" у позиціях 46, 48, 50, 56, 59 і 62 заповнюється, якщо разова витрата (вклад/внесок) по кожній із зазначених позицій у звітному році дорівнює або перевищує 80 тис. гривень.

 

 

Керівник апарату                                        Сергій Лемець