flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов’язок батьків утримувати своїх дітей та його виконання

01 квітня 2015, 10:45

 


                                                                Обов’язок батьків утримувати своїх дітей та його виконання

Аліменти є безоплатною виплатою, оскільки люди, що мають родинні зв’язки у межах однієї сім’ї, зобов’язані утримувати одне одного. Слід підкреслити, що розлучення батьків не звільняє їх від відповідальності за майбутнє і добробут дітей у період дорослішання, а також під час навчання. Окрім того, на аліменти має право жінка, якщо вона вагітна або ж якщо народжена нею дитина не досягла віку трьох років. А після досягнення повноліття діти також зобов’язані утримувати своїх непрацездатних батьків. 
Обов’язок батьків утримувати свою неповнолітню дитину належить до конституційних обов’язків і передбачений ч.2 ст. 51 Конституції України в якій зазначено, що батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття.
Такий обов’язок також передбачений ст. 180 Сімейного кодексу України, відповідно до якої батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а в окремих випадках - і своїх повнолітніх дітей. Варто зазначити, що отримання аліментів на дитину не залежить від того перебувають батьки у шлюбі чи ні, живуть вони разом чи окремо один від одного. Також від обов’язку щодо утримання дитини не звільняється особа, яка позбавлена батьківських прав.--
Аліменти на утримування дітей сплачуються щомісяця до досягнення дитиною повноліття, тобто 18 років. Якщо дитина навчається у навчальному закладі (вищому або середньому), термін сплати аліментів може бути подовжено на весь термін навчання. Утримання дітей може забезпечуватись батьками добровільно, але іноді виникають ситуації, коли слід примусово стягувати з батьків необхідну суму. Аліменти можна стягувати не тільки після розлучення, а й у період шлюбу, якщо один із подружжя ухиляється від витрат на утримання членів сім’ї або мешкає окремо.
Зауважте! Подружжя яке усвідомлює свою відповідальність перед дітьми та один одним навіть після розлучення, може домовитись між собою про порядок сплати аліментів в усній або письмовій формі. Письмова угода, складається подружжям (дійсним чи колишнім) самостійно або за допомогою юриста. В угоді прописуються порядок і суми сплати на утримання дітей, після чого вона засвідчується нотаріально.
Найпоширеніший спосіб стягнення аліментів – це отримання рішення суду, на підставі якого організація-роботодавець боржника (того з батьків, з кого стягуються аліменти) здійснює щомісячні утримання із його заробітної плати та перерахування цих коштів на рахунок одержувача.
Якщо відоме місце перебування та місце роботи чоловіка, до якого подається позов про стягнення аліментів, можна заздалегідь зробити запит про розмір його заробітної плати і додати отриману довідку до позовної заяви, в іншому разі такий запит подадуть судові органи. Згідно із Законом України «Про судовий збір» позивачі за подання позовів про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору.
Позов про стягнення аліментів може розглядатися за відсутності відповідача, але його ставлять до відома про судові слухання та рішення суду, надсилаючи поштою повідомлення. Виконавчий лист також надсилається за місцем роботи відповідача. Звернення до суду для встановлення аліментних зобов’язань можливе лише за відсутності угоди чи згоди про сплату аліментів. Якщо ж угода була укладена сторонами, то звернення до суду може бути з позовом про визнання угоди недійсною і встановлення нового розміру та порядку сплати аліментів.
У разі якщо боржник не бажає платити аліменти (ухиляється від їх сплати), то за заявою стягувача державний виконавець має право звертатися до правоохоронних органів (прокуратури, міліції) із заявою про відкриття кримінального провадження за злісне ухилення від сплати, встановлених рішенням суду аліментів на утримання дітей. Після відкриття кримінального провадження матеріали передаються до суду для призначення винному міри покарання, передбаченим законодавством.
Якщо виникає заборгованість за аліментами, що стягуються за рішенням суду з вини платника аліментів, то одержувач має право на отримання неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років у таких випадках:якщо рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна;якщо один із батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі;особа визнана у встановленому порядку недієздатною;особа перебуває на строковій військовій службі;якщо місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлене.
Тимчасова допомога призначається і виплачується за місцем проживання (перебування) одного із батьків, який утримує дитину, управлінням праці та соціального захисту населення.
Пам’ятайте! Для стягнення аліментів існує строк позовної давності, тобто час, протягом якого аліменти можуть бути стягнуті, - три роки. Таким чином, якщо Ви не звернулися до суду з питанням про сплату аліментів одразу, це можна зробити в будь-який інший час до досягнення дитиною 18 років. Однак, якщо у суді буде доведено, що другий із батьків ухилявся від сплати аліментів на дитину, суд може ухвалити рішення про стягнення грошової суми лише за попередні три роки до дати подання позову до суду.
За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у вердій грошовій сумі. За відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутись до суду з відповідним позовом. Позовна заява може подаватись за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача з дотримання вимог ст. 118-120 ЦПК України. Відповідно до Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі - за подання позовів про стягнення аліментів. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову. За минулий час аліменти можуть бути присуджені, якщо позивач доведе що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.
Розмір аліментів визначається у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або ж у твердій грошовій сумі. Вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд враховує:
стан здоров'я та матеріальне становище дитини;
стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;
наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
інші обставини, що мають істотне значення.
Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся в суд з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.
Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Варто зазначити, що зміна законодавства в частині визначення мінімального розміру аліментів на одну дитину не є підставою для перегляду постановлених раніше судових рішень про їх стягнення.
У випадку якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Що ж до максимального розміру аліментів, які стягуються з боржника, то відповідно до ч. 3 ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження" він не повинен перевищувати 50 відсотків заробітної плати цієї особи.
Рішення про стягнення аліментів допускаються судом до негайного виконання в межах суми платежу за один місяць. У випадку незгоди з судовим рішенням (наприклад, стосовно розміру аліментів) особа має право оскаржити таке рішення в апеляційному, а згодом і в касаційному порядку.
Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених законом. Слід також пам’ятати, що сплата аліментів не звільняє тогоз батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також того з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). У цих випадках ідеться про фактично зазнані або передбачувані витрати, тому такі визначаються судом у твердій грошовій сумі.
Порядок стягнення аліментів регулюється Сімейним Кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження". Слід пам’ятати, що злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, винні особи притягаються до кримінальної відповідальності за ст. 164 Кримінального Кодексу України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
зразок                                                                                ПОЗОВНА ЗАЯВА
                                                              про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей
                                                                                                                                                                                Чечельницький районний суд
                                                                                                                                                                                 Вінницької області
                                                                                                                                                                                 24800,смт.Чечельник,вул.Жовтнева,33
                                                                                                                                                                                 Чечельницький район, Вінницька область
                                                                                                                                                                   Позивач:Макайдо Олена Миколаївна
                                                                                                                                                                                  05.06.1988 р.н.,
                                                                                                                                                                                  зареєстрована та мешкає за адресою:
                                                                                                                                                                                  24821,с.Вербка,вул.Травнева,23
                                                                                                                                                                                  Чечельницький район, Вінницька область
                                                                                                                                                             Відповідач: Макайдо Сергій Васильович
                                                                                                                                                                                 11 .09. 1981 р.н.,
                                                                                                                                                                                 зареєстрований та мешкає за адресою:
                                                                                                                                                                                 24800,смт.Чечельник,вул.Зелена,56,
                                                                                                                                                                                 Чечельницький район, Вінницька область
ПОЗОВНА ЗАЯВА
про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей
24 грудня 2004 року я та відповідач зареєстрували шлюб у Чечельницькому районному відділі реєстрації актів громадянського стану. У спільному шлюбі у нас народилося двоє дітей: син Макайдо Олександр Сергійович, 11 жовтня 2005 року народження, та дочка Макайдо Ганна Сергіївна 25 вересня 2007 року народження.
17 березня 2009 року ми розірвали шлюб. З цього часу відповідач участі у вихованні дітей не бере, коштів на їх утримання не надає. Після розлучення він перейшов проживати до своїх батьків, які мешкають за вказаною вище адресою, приховує місце своєї роботи. Кошти на утримання дітей відмовляється платити, мотивуючи тим, що за місцем роботи працівникам не виплачують заробітну плату.
На утримання дітей я не отримую і державної допомоги. Діти повністю знаходяться на моєму утриманні та на утриманні моїх батьків.
Інших дітей, окрім наших з ним спільних дітей, а також непрацездатних батьків відповідач немає.
На підставі статей 180, 181 СК України, керуючись статтями 3, 15, 118-120 ЦПК України,
ПРОШУ:
1. Ухвалити рішення про стягнення аліментів з Макайдо Сергія Васильовича, 11 вересня 1981 року народження, що зареєстрований та мешкає за адресою: 24800, смт.Чечельник, вул.Зелена,56,Чечельницький район, Вінницька область, на мою користь на утримання сина - Макайдо Олександра Сергійовича, 11 жовтня 2005 року народження, та дочки Макайдо Ганни Сергіївни 25 вересня 2007 року народження. у розмірі 33 відсотки з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позовної заяви до суду і до досягнення дітьми повноліття.
2. Судові витрати покласти на відповідача.
Додатки:
1. Копія свідоцтва про розірвання шлюбу.
2. Копії свідоцтва про народження дітей.
3. Довідка про те, що діти знаходяться на утриманні позивача.
4. Копія позовної заяви.
20 жовтня 2014 р. Підпис (Макайдо О.М.)

Окремої уваги заслуговує питання щодо стягнення аліментів на повнолітніх дітей.
Відповідно до ст. 198 Сімейного Кодексу України батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.Повнолітніми непрацездатними вважаються особи пенсійного віку або інваліди І, ІІ та ІІІ груп. Такий обов’язок є індивідуальним для кожного з батьків, при пред’явленні позову одночасно до матері і батька, сума аліментів належних до сплати, визначається окремо щодо кожного з них/
2) Відповідно до ст. 199 Сімейного Кодексу України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.
Обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов’язкової сукупності таких юридичних фактів:
досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
продовження ними навчання;
потреба у зв’язку з цим у матеріальній допомозі;
наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.
Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають самі дочка, син, які продовжують навчатися, а також той із батьків, з яким вони проживають. Розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина визначається судом у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у ст. 182 Сімейного Кодексу.
Законом також передбачено підстави, за наявності яких батьки звільняються від обов'язку утримувати дитину.
Відповідно до ст. 188 Сімейного кодексу передбачено, що батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби. У цьому випадку батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.
Відповідно до ст. 190 Сімейного кодексу України батькам також надано право з дозволу органу опіки та піклування укласти між собою договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо), який підлягає нотаріальному посвідченню й державній реєстрації. У разі укладення такого договору той із батьків з ким проживає дитина , зобов’язується самостійно утримувати її.
не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дитину.
Виплата будь-яких аліментів не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дітей ,а головне у вихованні своїх дітей.