flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз розгляду цивільних справ

14 серпня 2018, 18:00

Аналіз розгляду цивільних справ

 

Відповідно до штатного розпису Чечельницького районного суду Вінницької області станом на 01.01.2017 року кількість посад суддів складає 3 одиниці, в.о. голови суду Задорожний Василь Петрович, відповідно до наказу № 34 від 24.04.2015 р. приступив до виконання обов’язків, як такий, що має найбільший стаж роботи на посаді судді, посада заступника голови суду в штатному розписі відсутня. Спеціалізація суддів з розгляду окремих справ в суді не застосовується. Умови роботи суддів та працівників апарату суду, а також стан матеріально-технічного оснащення суду знаходиться на належному рівні.

 

У  2016 році на розгляд Чечельницького районного суду надійшло 537 позовних заяв, скарг, подань, клопотань, що на 55 або 11 % матеріалів більш, ніж у 2015 році. В провадженні суду перебувало 517 справ (424 справи позовного та 93 окремого провадження). Із справ, що перебували в провадженні розглянуто усього 481 або 93 % (відсоток розглянутих справ у 2015 році складав 91%), зокрема із ухваленням рішення – 441, із закриттям провадження у справі – 8, залишенням заяви без розгляду – 31.

Щомісячне навантаження при розгляді справ цивільного судочинства в розрахунку на одного суддю за період, що аналізується склало 15 справ, тоді як у 2015 році цей показник складав 13 справ, таким чином на протязі останніх років спостерігається незначне зростання навантаження при розгляді цивільних справ.

 

            За 2016 рік до апеляційного суду Вінницької області  учасниками проваджень було подано 17 апеляційних скарг, що є майже аналогічним показником в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (18), в результаті розгляду яких 8 рішень скасовано, 1 рішення змінено, 5 повернуто апелянту та 3 рішення суду першої інстанції залишено без змін. Таким чином, показник скасованих рішень становив 47% від поданої кількості скарг, що є практично аналогічним із показником 2015 року, який складав 50 %.

 

            Всі цивільні справи розглянуті в суді з дотриманням вимог ст.ст.122, 156, 157 ЦПК України.

 

Необгрунтованих відмов у відкритті провадження у справі, зокрема, з мотивів недоведеності заявленої вимоги, відсутності доказів, пропуску позовної давності та інших непередбачених законом підстав в практиці суду не виявлено

 

Судді відповідально ставляться до підготовки справи до судового розгляду. Адже належне проведення всіх необхідних процесуальних дій дає можливість уникнути відкладення розгляду справи та своєчасно поновити порушені права і законні інтереси громадян та організацій.

 

Справи, які знаходяться на розгляді суддів понад 2 місяці відсутні, разом з цим суддями обговорено справи, які досить тривалий час зупинені, хоча і з об’єктивних підстав (№151/473/16-ц, №151/270/16-ц, №151/790/16-ц)

 

               Загалом судом дотримуються правила щодо підсудності, в апеляційному порядку на предмет порушення підсудності справи не переглядались.

 

            За період, що аналізується до суду звернулась 1 особа, до подання позовної заяви, із клопотаннями про забезпечення доказів. У зв’язку із не усуненням недоліків позовної заяви її повернуто позивачу із доданими до неї матеріалами. Крім цього, за період що аналізується у двох справах учасники звертались із заявою про витребування доказів, за результатами розгляду, заяви були повернуті заявникам з аналогічної підстави.

Суддями дотримуються вимоги ЦПК України під час вирішення питань про забезпечення позовів. Принагідно слід зазначити, що на практиці у 2016 році досить рідко ставилось питання про забезпечення позовів.  Випадки забезпечення позову до подання позовної заяви відсутні.

 

            При розгляді справ цивільного судочинства суддями дотримуються вимоги ст.ст.201-203 щодо строків та підстав зупинення провадження.

 

            Суд обґрунтовано доходить висновків щодо наявності підстав для закриття провадженя у справі і найчастіше це відбувається внаслідок відмови позивача від позову. Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, при цьому роз’яснює, що повторне звернення до суду з приводу спору між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

            Разом з цим, судом помилково було винесено ухвалу про закриття провадження у справі у зв’язку зі смертю особи, яка була стороною у справі, оскільки спірні правовідносини не допускали правонаступництва (справа № 151/1041/15-ц). Проте, в даному випадку, існували договірні правовідносини, а саме правовідносини кредитного договору. Ті обставини, що позичальник, боржник за кредитним договором і відповідач у справі помер, не змінює правовідносин за даним позовом. Стаття 608 ЦК України говорить про припинення зобов’язань  смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов’язаним з його особою і у зв’язку з цим не може бути виконане іншою особою. Натомість ст.1231 ЦК України вказує, що до спадкоємця переходить обов’язок відшкодувати майнову шкоду (збитки), яка була завдана спадкодавцем. Таким чином, суд неправомірно закрив провадження у справі з підстав, передбачених п.6 ч.1 ст.205 ЦПК України, оскільки встановлені правовідносини передбачають правонаступництво. Дана помилка виправлена апеляційною інстанцією

В іншій справі (№ 151/485/16-ц) постановляючи 29 червня 2016 року ухвалу про закриття провадження у даній цивільній справі, суд першої інстанції підкреслив, що відповідачка померла ще до звернення банку в суд з позовом про стягнення заборгованості.  

З висновком суду першої інстанції погодитися повністю не можна з огляду на те, що безспірних доказів смерті боржника в матеріалах справи немає. До безсумнівних таких доказів відмітку працівника пошти на конверті суду та інформаційну довідку відділу адресно-довідкової роботи УДМС України у Вінницькій області віднести не можна. Належним і допустимим доказом в даній ситуації може бути лише належно посвідчений витяг з книги реєстрації смертей відповідного місцевого органу.

Викладене свідчить про допущені судом першої інстанції при вирішенні даної справи порушення норм процесуального права, через що на задоволення апеляційної скарги оскаржувана ухвала підлягає скасуванню з направленням справи в той же суд для продовження провадження.      

  

Так само дотримуються вимоги ст.207 ЦПК України щодо залишення позовної заяви без розгляду. В більшості випадків такі ухвали виносяться на підставі пунктів 5 та 8.

 

            Випадків безпідставної передачі справ від одного судді до іншого, або до іншого суду (задоволення необґрунтованих відводів, самовідводів, наявність спорів про підсудність) не виявлено.

 

Суд  під  час  судового  розгляду  справи  здійснює  повне фіксування судового  засідання  за  допомогою  звукозаписувального технічного засобу. Фіксування  судового  засідання технічним засобом в Чечельницькому районному суді не здійснюється у разі неявки в судове засідання всіх  осіб,  які беруть участь у справі, або в разі якщо відповідно до  положень  ЦПК  розгляд справи здійснюється судом за відсутності  осіб, які беруть участь у справі. Носій  інформації,  на  який  здійснювався технічний запис судового засідання (CD диск) після закінчення судового  засідання приєднується до матеріалів справи. Одночасно з  проведенням  фіксування  технічними засобами секретарем судового засідання ведеться журнал судового засідання. Керівником апарату суду проводяться систематичні навчання з відповідальними особами з питань фіксування судового процесу технічними засобами, зокрема вимог Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу (судового засідання), затвердженої наказом ДСА від 20 вересня 2012 року № 108 та ЦПК України

            Ведення контрольних журналів (реєстрів), надіслання сторонам копій судових рішень, оформлення судових справ здійснюється на належному рівні та відповідно до процесуального законодавства та вимог Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

 В суді чітко регламентовано дії відповідальних працівників апарату суду та строки передачі справ, що, як наслідок, забезпечує своєчасну передачу справ від канцелярії до суддів

 

            Рішення суду ухвалюються іменем України, як це передбачено і у ст. 129-1 Конституції України, і у процесуальних кодексах. Рішення ухвалюється негайно після закінчення судового розгляду. Після закінчення судових дебатів суд видаляється до нарадчої кімнати, складає текст рішення і проголошує його публічно.

 

Допускаються випадки коли складення повного тексту рішення, тобто рішення, яке містить усі відомості, передбачені ст. 215 ЦПК, може бути відкладено на строк не більше ніж 5 днів з дня закінчення розгляду справи залежно від складності справи, хоча на практиці судді не часто користуються ч. 3 ст.209 ЦПК, при цьому порушення суддями строків виготовлення рішень не виявлено. У будь-якому випадку, вступну і резолютивну частини суд проголошує в тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи. Рішення суду ухвалюється, оформлюється і підписується виключно в нарадчій кімнаті. Дискусійною і неоднозначною виявилась практика суддів, щодо питання чи потрібно надсилати до ЄДРСР вступну та резолютивну частини рішення чи лише повний текст.

 

Порядок постановлення ухвал залежить від того, до якого виду вони належать. Ухвали суду, які оформлюються окремим процесуальним документом, постановляються виключно в нарадчій кімнаті за правилами, передбаченими ч. 2 ст. 209. Ухвали суду, постановлені окремим процесуальним документом, підписуються суддею і приєднуються до справи. Ухвали складається повністю, тобто суддями не допускаються такі порушення як відкладення складання повного тексту ухвали. Ухвали, постановлені судом, не виходячи до нарадчої кімнати, заносяться до журналу судового засідання. Ухвали, постановлені в судовому засіданні, оголошуються негайно після їх постановлення. Оголошення ухвали відбувається шляхом зачитування її повного тексту учасникам процесу, присутнім в засіданні, одразу після виходу суду з нарадчої кімнати. Судові рішення оформляються в нарадчій кімнаті і виключно комп'ютерним способом.

 

Таким чином можна стверджувати, що суддями загалом дотримуються вимоги щодо змісту та форми судових рішень

 

            Окремі ухвали суддями Чечельницького районного суду у 2016 році по справам цивільного судочинства не виносились.

 

            Суддями місцевого суду своєчасно виносяться ухвали про відкриття провадження в справах окремого провадження, до участі у справах залучаються заінтересовані особи. У випадках передбачених ч.4 ст.234 ЦПК України (до внесення відповідних змін) справи розглядалися за участю народних засідателів. Список народних засідателів був затверджений рішенням Чечельницької районної ради № 256 від 30.01.2014 року в кількості 10 осіб.

Рішенням Чечельницької районної ради № 156 від 25.11.2016 року затверджено список присяжних в кількості 15 осіб, які будуть залучатися для розгляду і вирішення справ Чечельницьким районним судом Вінницької області.

 

            За період, що аналізується судом видано один судовий наказ про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг в сумі 1745 грн., який в подальшому скасовано, оскільки подано заяву про його скасування.

 

            В Чечельницькому районному суді в.о. голови суду Задорожним В.П. належно організована практика вивчення нового законодавства, аналізу причин скасування і зміни судових рішень, обговорення судової практики. Так, у 2016 році головою суду  систематично проводяться заняття із суддями з обговоренням рішень ЄСПЛ та в міру потреби аналізуються рішення суду повернуті з апеляційної (касаційної) інстанції, як наслідок всі змінені і скасовані рішення були обговоренні в колективі суддів та помічників із встановленням допущених недоліків при їх винесенні.

 

Чечельницький районний суд має власну веб-сторінку на інтернет ресурсі «Судова влада», яка функціонує вже на протязі кількох років. На виконання рішення Ради суддів загальних судів від 28 лютого 2012 р. № 12 (зі змінами та доповненнями) веб-сторінка має необхідні розділи наповнені передбаченою інформацією, яка систематично оновлюється. Недостатньою залишається робота щодо проведення узагальнень судової практики, які є не досить глибокими, як правило, виконуються виключно за дорученням Апеляційного суду і досить рідко з власної ініціативи.

 

14.03.2017

 

 

Керівник апарату                                         Сергій Лемець