flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стандарти поведінки працівника суду

28 серпня 2018, 13:04

Стандарти поведінки працівника суду

(Конфіденційність інформації)

Працівник суду повинен:

  • на першу вимогу надавати інформацію відповідно до закону, правил і вимог, що стосуються суду, у якому він/вона працює;
  • вживати заходів для того, щоб убезпечити конфіденційність інформації, яка є в його/її розпорядженні,та добросовісно її використовувати;
  • не намагатися отримати несанкціонований доступ до інформації, яку він/вона не уповноважений/а мати. Обов’язок працівника суду зберігати конфіденційність інформації не обмежений у часі, не пов’язаний з годинами роботи або терміном працевлаштування в суді. Коментар

Для забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду як органу державної влади працівники суду не повинні приховувати, навмисно зволікати чи надавати за певних умов відвідувачам суду інформацію, яка відповідно до закону має бути у вільному доступі.

Надана інформація має бути достовірною та повного. Працівники суду в межах своїх обов’язків повинні надавати громадянам інфор- мацію різного характеру про проходження їх справ у суді.

Працівники суду мають утримуватися від надання інформації за запитами від­відувачів суду, що є за межами їх знаньта досвіду, а також не надавати юридичних порад, не нав’язувати знайомих адвокатів, однак при цьому вони мають бути го- товими надати інформацію про місце знаходження об’єднань /асоціацій/ колегій тощо адвокатів або правозахисник організацій, які спеціалізуються на наданні пра- вової допомоги, особливо безкоштовної.

Певна інформація, отримана працівниками суду під час виконання ними своїх службових обов’язків, може мати приватний характер або бути конфіденційною і повинна бути захищена в тому числі від несанкціонованого доступу, навмисного чи випадкового розголошення.

До категорії захищеної інформації належать відомості, що становлять державну або іншу таємницю, яка охороняється законом, а також конфіденційна інформація (тобто інформація, яка перебуває в службовому володінні, користуванні або роз- порядженні суду), а також відомості про особисте життя громадян, одержані під час виконання службових обов’язків.

До категорії захищеної інформації також належить довірена працівникові суду інформація з обмеженим доступом, як це передбачено Законом України "Про ін- формацію" 1 . Передача зазначеної інформації третім особам можлива лише за по- переднім узгодженням з суддею у справі.

Особливої уваги потребує охорона інформації, яка стосується приватних справ громадян чи комерційних справ компаній або організацій, якщо її було надано у зв’язку з офіційною справою за умови або обґрунтованого припущення, що вона залишиться конфіденційною.

Працівник суду також не має права передавати третім особам інформацію про особисте та сімейне життя, домашню адресу та телефони співробітників або інших державних службовців без їх дозволу.

Працівники суду ніколи не повинні використовувати конфіденційну чи іншу одер­жану під час виконання своїх службових обов’язків інформацію для власних цілей або для користі інших осіб шляхом надання їм порад чи рекомендацій на основі такої інформації.

Всі вище зазначені обмеження розповсюджуються і на колишніх працівників суду.

Порушення правил зберігання інформації тягне за собою відповідальність згідно із законодавством України

 

       Секретар суду                                                                                                                           Любослава Коріненко