flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цивільний позов у кримінальному процесі

25 листопада 2013, 11:19

Цивільний позов у кримінальному процесі

 

Будь-яка особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред'явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого. Такий позов може бути пред'явлений до іншої фізичної або юридичної  особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого.

Якщо захисту підлягають майнові інтереси неповнолітніх або осіб, які визнані недієздатними (обмежено дієздатними), такий позов пред'являється їх законними представниками (батьками, опікунами, піклувальниками).

Даний позов має відповідати вимогам, які встановлені цивільним процесуальним законодавством.

Тому такий позов має поняття цивільного позову, але він розглядається судом за правилами кримінального процесуального кодексу в рамках кримінального провадження.

Але це не говорить про те, що в порядку цивільного провадження Ви не маєте право пред'являти такі позовні вимоги.

Так, згідно з чинним законодавством особа, яка не пред'явила цивільний позов у кримінальному провадженні, а також особа, позов якої залишено без розгляду в кримінальному провадженні, має право пред'явити такий позов у порядку цивільного судочинства.

Суд, розглянувши матеріали кримінального провадження, приймаючи рішення - обвинувальний вирок, ухвала про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, приймає рішення і за цивільним позовом.

Якщо у суду достатньо доказів обгрунтованості та розміру позовних вимог, то такий позов задовольняється повністю або частково.

Якщо суд встановить, що подія кримінального правопорушення відсутнє, в задоволенні позову він відповідно відмовляє. У разі виправдання обвинуваченого або встановлення непричетність обвинуваченого до такого кримінального правопорушення суд залишає такий цивільний позов без розгляду.

 

 

 

 

Н.Демченко