flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що робити, якщо Вас не включено до списку виборців ?

20 травня 2014, 14:29

Верховної Ради України постановою від 22 лютого 2014 року № 757-VII встановила, що Президент України В. Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки і відповідно до пункту 7 частини першої статті 85 Конституції України призначила позачергові вибори Президента України на 25 травня 2014 року.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 32 Закону дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці не пізніш як за дванадцять днів до дня виборів надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, отримане від органу ведення Державного реєстру виборців, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування.

Таким чином, до 12 травня 2014р. включно кожному виборцю мали надійти іменні запрошення на вибори.

Якщо ж з невідомих причин Вам таке запрошення не надійшло, рекомендуємо звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців з метою з’ясування питання можливого допущення при складанні попереднього списку виборців неточностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення Вас із списку виборців.

У разі виявлення зазначених обставин, які перешкоджають Вам скористатися виборчим правом, за Вами зберігається право особисто подати заяву до дільничної виборчої комісії чи органу ведення Державного реєстру виборців щодо вищезазначених обставин. Однак така заява може бути подана не пізніш як за п’ять днів до дня виборів (до 19 травня включно) і розглядається виборчою комісією протягом одного дня. Заява, подана після зазначеного строку, не розглядається.

Також, Ви вправі звернутися з позовом про уточнення списку виборців до адміністративного суду. Такий позов подається в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний, за місцем розташування відповідної комісії. Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду без сплати судового збору. Звертаємо Вашу увагу на те, що таку позовну заяву може бути подано не пізніше ніж за два дні до дня голосування.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, – невідкладно. Неприбуття на судове засідання осіб, які були повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку – до дільничної виборчої комісії.

Слід мати на увазі, що законодавство забороняє включення виборців до списків у день виборів. В день голосування 25 травня 2014р. жодні зміни, крім виправлення неточностей і технічних описок, до списку виборців виборча комісія не матиме права вносити, в тому числі і за рішенням суду.