flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позачергові вибори до Верховної Ради України 23 жовтня 2014 року. Інформація для виборців.

22 жовтня 2014, 13:24

Позачергові вибори до Верховної Ради України 26 жовтня 2014 року.

Інформація для виборців.

У зв’язку з Указом Президента України від 27 серпня 2014 року № 690/2014 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» позачергові вибори до Верховної Ради України призначено на 26 жовтня 2014 року.

До 16 жовтня кожен виборець мав отримати іменне запрошення на вибори з зазначенням місця і часу голосування. Оскільки проблеми включення до списків виборців досить часто мають місце, виборець повинен сам перевіряти попередні списки виборців на виборчій дільниці.

Перевірити інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців можливо не виходячи з оселі за допомогою мережі Інтернет. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт Державного реєстру виборців (www.drv.gov.ua) та скористатись програмним ресурсом «Особистий кабінет виборця».

Виборцям, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим  або тимчасово окупованої території на сході України, і які на даний час проживають на території міста Вінниці, органом ведення реєстру виборців може бути тимчасово (на час проведення виборів) змінено місце його голосування (без зміни його виборчої адреси). Для цього виборцю досить пред’явити тільки паспорт та написати мотивовану заяву на тимчасову зміну місця.

Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Чечельницький районний суд Вінницької області, як адміністративний суд, під час виборчого процесу розглядає наступну категорію справ:

1. справи з приводу оскарження рішення, дії чи бездіяльності виборчих комісій, членів цих комісій, за винятком рішень, дій чи бездіяльності, що визначені частинами третьою - четвертою статті 172 КАС (частина п’ята статті 172 КАС);

2. справи щодо уточнення списку виборців (стаття 173 КАС);

3. справи щодо оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори (частина третя статті 174 КАС)

Враховуючи, що найбільш численними є звернення громадян до суду з адміністративними позовами щодо уточнення списку виборців, роз’яснюємо основні їх правила подання та подальшого судового розгляду.

 

Відповідно до статті 173 КАС право звернутись з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду у двох примірних, виключно в письмовій формі та без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування, тобто до 24.00 год. 24 жовтня включно (четвер). Позовні заяви, які надійшли до суду після закінчення строків, передбачених законодавством (після 24.00 24.10.2014р.), суд залишає без розгляду. Днем подання позовної заяви є виключно день її надходження до суду. Дані строки подовженню або поновленню не підлягають.   Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядаються у дводенний строк після надходження позовної заяви до суду, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно. Постанови щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. За наявності підстав суд виносить постанову, яку слід негайно передати до дільничної виборчої комісії або в орган ведення Державного реєстру виборців.

Позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори та референдум, подається до місцевого загального суду як адміністративного суду за їхнім місцезнаходженням.

З метою вчасної реалізації громадянами законодавчо закріпленого права на участь у виборах, а також забезпечення можливості безпосереднього звернення до суду Чечельницький районний суд Вінницької області розробив проект позовної заяви відповідного змісту, який всі бажаючі можуть отримати на сайті суду за адресою: http://ch.vn.court.gov.ua/sud0229/info/107918/ в розділі «Інформація для громадян»

Разом з тим, відповідно до Закону України «Про вибори Народних депутатів України» Чечельницький районний суд Вінницької області організовує свою роботу під час виробного процесу, зокрема в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом та розгляд документів, позовних заяв, скарг у строки та у спосіб, встановлені Законом.