flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як ознайомитись із судовим рішенням

30 березня 2012, 14:14
Відповідно до вимог чинного законодавства особи, які беруть участь у справі, мають право ознайомитися з матеріалами цивільних, адміністративних, кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення. Особи, які не беруть (не брали) участі у справі, мають право ознайомитися з судовим рішенням у повному обсязі, якщо воно безпосередньо стосується їхніх прав, свобод, інтересів чи обов'язків, у порядку, передбаченому Законом.
Для того, щоб ознайомитись з матеріалами справи необхідно звернутися до помічника судді (в разі, якщо справа знаходиться у провадженні судді) або в спеціальну канцелярію (у випадку, якщо справа розглянута) з відповідною письмовою заявою. Працівник суду, після узгодження з суддею, повідомляє особу, яка подала заяву, про дату та час коли справа може бути надана для ознайомлення. Як правило, можливість ознайомлення з матеріалами справи надається в день звернення із заявою або наступного дня.
Ознайомлення з матеріалами справи проводиться у визначеному місці в приміщенні суду та в присутності працівника апарату суду.
Копії судових рішень повторно видаються за заявою особи за плату у розмірі, встановленому законодавством.
Заявнику може бути відмовлено у доступі до судового рішення у разі, якщо:
- заявник не має процесуальної дієздатності або від його імені звернулася особа, яка не має на те відповідних повноважень;
- матеріали справи передані до іншого суду;
- судове рішення безпосередньо не стосується прав, свобод, інтересів чи обов’язків заявника.