flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про спецперевірку

10 квітня 2012, 17:01
«Спецперевірка» – ключовий етап у підборі державних службовців
 
Статтею 11 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» передбачено проведення спеціальної перевірки відомостей стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону. Тобто спеціальна перевірка відомостей про осіб здійснюється у разі призначення в тому числі і на посади державних службовців.
Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування затверджено Указом Президента України від 25.01.12 № 33/2012.
 Організація проведення спеціальної перевірки покладається на керівника (заступника керівника) органу державної влади, органу місцевого самоврядування, на зайняття посади в якому претендує особа, крім випадків, установлених законом.
 Спеціальна перевірка проводиться у п'ятнадцятиденний строк за письмовою згодою особи, яка претендує на зайняття посади.
У разі ненадання особою такої згоди питання щодо призначення її на посаду не розглядається.
 Пунктом 4 Порядку проведення спецперевірки визначено перелік відомостей, які підлягають спеціальній перевірці:
- притягнення особи до кримінальної відповідальності, у тому числі за корупційні правопорушення, наявності судимості, її зняття, погашення;
- факту, чи є особа піддана або піддавалася раніше адміністративним стягненням за корупційні правопорушення;
- достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік;
- наявності в особи корпоративних прав;
- стану здоров'я,
- освіти, наявності наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації;
- громадянства;
- інших відомостей, вимога щодо подання яких установлена законом.
 Запити для проведення спеціальної перевірки, необхідно направляти:
1)           щодо відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності, наявність судимості, її зняття, погашення, про застосування до кандидата адміністративних стягнень за корупційні правопорушення - до УМВС України у Вінницькій області, 21050, м. Вінниця, вул. Театральна, 10;
2)       щодо наявності у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, відомостей про кандидата - до Головного управління юстиції у Вінницькій області, 21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7;
3)     щодо достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік - до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою;
4)      щодо відомостей про стан здоров'я кандидата - до Міністерства охорони здоров'я України, 01601, м. Київ, вул. Грушевського 7;
5)   щодо освіти, наявності у кандидата наукового ступеня, вченого звання до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10;
6)        щодо відомостей про громадянство - до управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області, м. Вінниця, вул. Театральна, 12.
 Запити на проведення спеціальної перевірки до центральних органів виконавчої влади (або їх територіальних органів) надсилаються не пізніше наступного робочого дня після одержання згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки. У разі конкурсного добору така згода подається протягом трьох днів із дати одержання кандидатом повідомлення про результати конкурсу. 
Інформація про результати спеціальної перевірки за підписом керівника державного органу, що проводив спеціальну перевірку, надсилається відповідному органу, який надіслав запит не пізніше семи днів із дати надходження запиту.
 На підставі відповідей на запити кадрова служба органу, який надіслав запит, готує довідку про результати спеціальної перевірки.
Інформація про результати спеціальної перевірки і документи щодо її проведення є конфіденційними. Довідка про проведення спеціальної перевірки долучається до особової справи особи (при призначенні на посаду) та зберігається в порядку, встановленому відповідно до закону.
 У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту подання кандидатом неправдивих відомостей керівник органу відмовляє такому кандидату у призначенні на посаду та протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної інформації повідомляє про виявлений факт правоохоронним органам для реагування в установленому законом порядку.
Рішення про відмову кандидату у призначенні (обранні) на посаду у зв’язку з поданням неправдивих відомостей може бути оскаржено до суду.

 При переведенні кандидата на іншу посаду у межах одного і того ж органу державної влади чи органу місцевого самоврядування спеціальна перевірка щодо нього не проводиться.