flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення за 2012 рік

07 серпня 2013, 14:39

Узагальнення по загальних показниках роботи

Чечельницького районного суду Вінницької області

за 2012 рік

 

У 2012 році діяльність Чечельницького районного суду Вінницької області була спрямована на реалізацію конституційних гарантій забезпечення захисту прав і свобод громадян, прав і законних інтересів юридичних осіб та держави, підвищення ефективності функціонування незалежного та неупередженого суду, зміцнення судової влади і здійснювалась в цілому відповідно до конституційних засад судочинства.

Про зростання довіри громадян та юридичних осіб до суду свідчить динаміка надходження справ на розгляд суду. Як вбачається з наведеної нижче діаграми, у 2011 – 2012 роках різко зросло надходження адміністративних справ, причиною цього стало масове звернення громадян з адміністративними позовами до управління ПФУ і управління праці та соціального захисту населення про визнання дій неправомірними та забов`язання здійснити перерахунок належних виплат, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».  

 

Інформація щодо середньомісячного надходження справ та матеріалів на одного суддю

Чечельницького районного суду Вінницької області

 

Наведені дані свідчать про збереження тенденції до збільшення навантаження на суддів. Так, у 2012 році на розгляд кожного судді Чечельницького районного суду щомісяця в середньому надходило 114 справ та матеріалів, що на 50 (або 43%) більше, ніж у 2010 році. Як уже зазначалось, насамперед навантаження на місцевий суд зросло за рахунок надходження адміністративних позовів до управління ПФУ і управління праці та соціального захисту населення про визнання дій неправомірними та забов`язання здійснити перерахунок належних виплат, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». При цьому слід відмітити, загалом рівномірне надходження справ кримінального провадження, цивільного судочинства та справ про адміністративні правопорушення.

Загальні показники кримінального судочинства

За період, що аналізується в провадженні суду Чечельницького районного суду перебувало 113 кримінальних справа, у тому числі 99 надійшло у звітному періоді, закінчено провадженням 101, з яких 90 із постановленням вироку. Крім того в провадженні суду перебувало 12 скарг потерпілих та заяв юридичних осіб в порядку статей 27, 27-2 КПК України, 34 справи щодо вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності, 8 справ за поданням правоохоронних органів, 16 щодо оскарження дій і рішень правоохоронних органів та 62 справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень.

 

 

Слід відмітити, що середнє надходження кримінальних справ в порівнянні з минулим роком суттєво не змінилося і становило 3,13 справи на одного суддю в місяць, при цьому спостерігалось невелике зменшення у порівнянні з 2010 роком.

 

Інформація щодо розглянутих кримінальних справ

№ п/п

П.І.Б. судді

Кількість розгля- нутих

Кількість підсудних

Оскаржено

Кількість скасова них

Кількість

змінених

Показник якості

(%)

1.

Моцний В.С.

36

50

3

1

0

97,2

2.

Гарник М.С.

26

29

3

1

1

92,3

3.

Задорожний В.П.

40

47

6

3

0

92,5

 

 

Як бачимо в структурі злочинів найбільше місце займають злочини проти власності та злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів або прекурсорів, причому такий розподіл є звичним уже на протязі кількох років. Слід відмітити, що у 2012 році не було жодної кримінальної справи за обвинуваченням в умисному вбивстві, що є особливо тяжким злочином. Із резонансних справ в провадженні суду перебувала 1 справа про одержання хабара, яка перейшла як залишок до 2013 року.

З проведеного аналізу вбачається, що більшість осіб, які вчинили злочини мали лише загальну середню освіту, ніде не працювали і раніше вже мали проблеми із законом, різких відмінностей за місцем проживання обвинувачених не встановлено. Найчастіше підсудних притягували до кримінальної відповідальності у виді позбавлення волі із застосуванням ст.75 КК України, а також у виді громадських робіт та штрафу.

Cудом по 17 кримінальним справам задоволено цивільні позови на загальну суму 88706 грн., крім того присуджено до стягнення 17695 грн. судових витрат, з яких 2601 грн. сплачено добровільно.

Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду становив 14 справ (2 зупинено), з яких 2 справи було не розглянуто в строк понад 6 місяців до 1 року та 1 справа – понад 2 роки.

Загальна кількість справ, розгляд яких відкладався склала 52 справи. Випадків відкладення розгляду кримінальних справ через неявку прокурора або захисника у 2012 році не було.

Судом з метою своєчасного розгляду по 9 справам застосовано привід підсудного, з яких виконано лише 3 або 33% та по 10 справа застосовано привід свідка (потерпілого), з яких виконано 8 або 80%. Окремі ухвали у зв’язку із зривом судового засідання не виносились.

Cума матеріальних збитків установлених судом склала у поточному році 31172 грн.

 

Розгляд судом цивільних справ

 

         У 2012 році на розгляд Чечельницького районного суду  усього надійшло 620 справ та матеріалів цивільного судочинства, у тому числі у звітному періоді – 539. Із справ, що надійшли розглянуто 619 або 99,8%, при цьому 48 справ та матеріалів повернуто, 32 – залишено без розгляду, по 31 у відкритті провадження відмовлено і 508 або 82% - задоволено.

 

 

Інформація щодо розглянутих цивільних справ

№ п/п

П.І.Б. судді

Кількість розглянутих

Оскаржено

Кількість скасованих

Кількість

змінених

Показник якості

(%)

1.

Моцний В.С.

161

7

0

1

99,3

2.

Гарник М.С.

164

9

1

0

99,3

3.

Задорожний В.П.

140

7

0

2

98,5

 

 

 

        

 

 

Як вбачається з малюнка на протязі 2010 – 2012 року спостерігається тенденція щодо зменшення надходження на розгляд суду цивільних справ. Така тенденція зумовлена зменшенням кількості справ, пов’язаних із соціальними виплатами, що розглядались у 2010–2011 роках у порядку цивільного, а наразі розглядаються у порядку адміністративного судочинства.  

В провадженні суду перебувало 419 справи позовного провадження, з яких  усього розглянуто – 390 (93%), в тому числі із ухваленням рішення – 312, із закриттям провадження у справі – 12 (2,8%), залишено без розгляду – 66 (15,7%) та 75 справ окремого провадження, з яких усього розглянуто – 74 (98,7 %), в тому числі із ухваленням рішення – 66 (88%), залишено без розгляду – 8 (10,7%).

Принагідно слід відмітити, що у 2012 році судом розглянуто лише 1 заяву про видачу судового наказу, тоді як, наприклад, у 2008 році було видано 101 такий наказ.

 

        

Таким чином левову частину в структурі цивільних справ становили спори, що виникають із сімейних правовідносин (180 справ), спори, що виникають із договорів (114 справ) та спори про спадкове право (60 справ).

         Схожа картина щодо структури спостерігається і загалом по Україні. Так згідно аналізу даних судової статистики щодо розгляду справ і матеріалів місцевими загальними судами, апеляційними судами областей, міст Києва та Севастополя, Апеляційним судом Автономної Республіки Крим у 2012 році серед розглянутих цивільних справ позовного провадження переважну кількість становлять спори, що виникають із сімейних правовідносин      (283,8 тис. або 34,9 %) та із договорів (майже 256 тис. або 31,5 %). Значну кількість становлять також спори про спадкове право (76,4 тис. або 9,4 %), про право власності та інші речові права (55,3 тис. або 6,8 %). Серед справ окремого провадження, як і в попередньому періоді, переважну більшість становлять справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (41,7 тис. або 58,3 %)

/sc.gov.ua/uploads/tinymce/files//Аналіз%20судів,%202012%20рік.doc/

         Позивачами усього до стягнення було пред’явлено позовів на суму 1327369 грн., з яких присуджено до стягнення 693518 грн., у тому числі моральної шкоди – 1000 грн. Сума судового збору сплачена при подачі заяв у поточному році склала 84144 грн.

 

Розгляд судом адміністративних справ.

 

За період, що аналізується в провадженні Чечельницького районного суду, як адміністративного перебувало 2195 справ, в тому числі надійшло у звітному періоді 2011 адміністративних справ. Судом усього розглянуто 2193 справ, у тому числі із прийняттям постанови – 2090, із закриттям провадження у справі – 70, залишенням заяви без розгляду – 31. Не розглянуто на кінець звітного періоду 2 справи.

 

 

 

 

 

Причиною таких різких коливань, як уже зазначалось, стало масове звернення громадян до суду у 2011 році з адміністративними позовами до управління ПФУ і управління праці та соціального захисту населення про визнання дій неправомірними та забов`язання здійснити перерахунок належних виплат, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».  

При цьому слід відмітити, що штат працівників суду які опрацьовували дані справи залишився незмінним, в силу скрутного матеріального становища була відсутня можливість залучити додаткові штатні одиниці, при цьому працівники апарату суду та судді змушенні були працювати в позаробочий час, вихідні та святкові дні, аби змінити ситуацію на краще.

Враховуючи кількість позовних заяв у спорах щодо соціальних виплат та з метою більш ефективного забезпечення роботи суду, судом було здійснено ряд заходів щодо прискорення реєстрації надісланих до суду справ для сприяння оперативності та ефективності розгляду спорів та підвищення рівня захищеності прав і свобод громадян, зокрема до цього процесу залучались і  особа, що займається ремонтом комп’ютерів, і судовий розпорядник і навіть працівник судової міліції.

 

 

 

 

Більшість справ, а саме 2146, розглянуто у скороченому провадженні, 21 справу розглянуто із фіксуванням судового засідання технічними засобами. Сплачена у звітному періоді сума судового збору склала 2304 грн.

Примітно, що лише у 0,02 % справ вирішувалося питання про юрисдикцію судів щодо вирішення цих справ та їх підсудність. Про це свідчать показники справ переданих до інших судів (2 справи).

У звітному періоді суддями при розгляді адміністративних справ окремі ухвали не постановлялись.

 

 

Голова суду                                   В.С. Моцний