flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення по загальних показниках роботи Чечельницького районного суду Вінницької області за 2017 рік

28 серпня 2018, 15:09

Узагальнення по загальних показниках роботи

Чечельницького районного суду Вінницької області

за 2017 рік

 

У 2017 році діяльність Чечельницького районного суду Вінницької області, як і в попередні роки, була спрямована на реалізацію конституційних гарантій забезпечення захисту прав і свобод громадян, прав і законних інтересів юридичних осіб та держави, підвищення ефективності функціонування незалежного та неупередженого суду, зміцнення судової влади і здійснювалась в цілому відповідно до конституційних засад судочинства.

Як вбачається з наведеної нижче діаграми  у 2014 – 2017 роках спостерігалось загалом стабільне навантаження на суддів місцевого суду, тоді як у попередні роки існувала тенденція до збільшення надходженнь справ та матеріалів на розгляд місцевого суду. Особливо у 2011 році, коли мало місце різке збільшення надходження адміністративних справ, причиною чого слугувало масове звернення громадян з адміністративними позовами до управління ПФУ і управління праці та соціального захисту населення про визнання дій неправомірними та забов`язання здійснити перерахунок належних виплат, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». У 2013-2017 роках відбулось суттєве зменшення такого навантаження, навіть в порівнянні з 2010 роком, коли не було масового звернення громадян із окремими позовами.

* Примітка. Дані по Україні взяті зі статистичних звітів ВСС України з розгляду цивільних і кримінальних справ за результатами  роботи судів у 1 півріччі 2017 року (sc.gov.ua/ua/golovna_storinka/...i.../print.htm)

На протязі 2010 р. – 2014 р. мало місце однакове навантаження на суддів при розгляді кримінальних справ, тоді як уже починаючи з 2015 року спостерігалось  збільшення надходжень матеріалів кримінального провадження. Так, середньомісячне навантаження у 2017 році у порівнянні з 2015 роком збільшилось на 1 справу (матеріал). Слід відмітити тенденцію, що хоча кримінальних проваджень на розгляд суду надходить і менше, показник інших матеріалів кримінального провадження (клопотань, скарг, заяв), що надійшли до суду – збільшується.

Тенденція надходження цивільних справ та матеріалів загалом є сталою, хоча до 2014 року можна було спостерігати зменшення кількості надходження цивільних справ та матеріалів.

Показники навантаження при розгляді справ про адміністративні правопорушення за останні роки є загалом стабільними і суттєво не змінювались.

При аналізі середньомісячних показників потрібно враховувати, що в 2 півріччі 2017 року із 3 суддів Чечельницького районного суду здійснював судочинство лише 1 суддя, тому реальне навантаження було значно вищим, ніж середньостатичне.

Загальні показники кримінального судочинства

За період, що аналізується в провадженні суду Чечельницького районного суду перебувало 82 кримінальних проваджень (справ), що на 20 справ або 24% більше в порівнянні з минулим роком. Слід відмітити, що у 2015 році в проваджені суду перебувало найменше за останнє десятиліття справ – 56.  Закінчено провадженням 73 або 89 %, що на 6% менше в порівнянні з минулим роком.

 

 

Інформація щодо розглянутих кримінальних проваджень у 2017 році

№ п/п

П.І.Б. судді

Кількість розгля- нутих

Кількість підсудних

Оскаржено

Кількість скасова них

Кількість

змінених

Показник якості

(%)

1

Моцний В.С.

16

19

3

0

2

87,5

2

Гарник М.С.

Припинено повноваження

3

Задорожний В.П.

Припинено повноваження

Крім того,  в провадженні суду перебувало:

-  65 проваджень щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень, що на 14 справ більше в порівнянні з минулим роком;

- 86 справ за клопотанням слідчого чи прокурора, що на 16 справ менше ніж в минулому році;

- 14 справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування, що на 3 скарги або більше в порівнянні з 2016 роком;

- 11 справи за заявами про відвід під час досудового розслідування;

- 1 про надання міжнародної правової допомоги.

У 2017 році до суду не надходило жодного клопотання про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, справи про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Таким чином, можна стверджувати, що тенденція щодо зменшення середньомісячного навантаження суддів при розгляді кримінальних проваджень (справ) припинилась і навпаки спостерігається збільшення кількості кримінальних проваджень.

Як бачимо в структурі злочинів найбільше місце займають злочини проти власності та злочини проти життя і здоров’я особи, хоча раніше другими по кількості були злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів або прекурсорів, причому такий розподіл був звичним уже на протязі кількох років. Слід також відмітити, що починаючи з 2014 року спостерігається збільшення злочинів проти життя та здоров’я.

Разом з цим, у 2017 році правоохоронними органами не було розслідувано і відповідно не направлено до суду жодного кримінального провадження щодо злочинів у сфері господарської діяльності, злочинів щодо безпеки виробництва, злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин систем та комп’ютерних мереж, злочинів щодо правосуддя. Також слід відмітити, що у 2017 році, так само як і у 2015 р. та 2016 р. на розгляді суду не перебували  кримінальні провадження з обвинувальним висновком в умисному вбивстві, що є особливо тяжким злочином.

 У 2017 році резонансні справи в провадженні суду не перебували.

За період, що аналізується до суду надійшло:

Справи з обвинувальним актом – 76;

Справи з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності – 3;

Провадження за угодами – 23 (або 28%)

З проведеного аналізу вбачається, що більшість осіб, які вчинили злочини мали лише загальну середню освіту, ніде не працювали і раніше вже мали проблеми із законом, різких відмінностей за місцем проживання обвинувачених не встановлено.

Найчастіше підсудних притягували до кримінальної відповідальності у виді позбавлення волі із застосуванням ст.75 КК України, а також у виді  штрафу. Сума присуджених штрафів склала 16626 грн.

За період, що аналізується в провадженні суду перебувало 9 справ щодо неповнолітніх, з яких 4 розглянуто з постановленням обвинувального вироку, 1 направлена для визначення підсудності, 4 перейшли, як залишок нерозглянутих справ.

Справи про злочини, вчиненні організованими групами або злочинними організаціями в провадженні суду не перебували.

У 2017, як і у 2016 році суддями Чечельницького районного суду виправдувальні вироки не виносились.

Справи про злочини вчинені в складі організованої групи чи злочинної організації на розгляді суду не перебували.

У 2017 році не було зафіксовано випадків відкладення розгляду кримінального провадження через неявку прокурора, при цьому мав місце 1 випадок відкладення розгляду через неявку захисника, тоді як у 2016 році випадків неявки прокурора та (або) захисника не було. Разом з цим, у 2016 році справи не відкладались через нездійснення доставки до суду підсудного, який тримається під вартою, тоді як у 2017 році справи у 5 випадках відкладались в силу даної причини.

Судом з метою своєчасного розгляду в 1 випадку застосовано привід підсудного, та жодного разу привід свідка (потерпілого). Відсоток належного виконання даних ухвал склав 100%. Окремі ухвали у зв’язку із зривом судового засідання не виносились.

 

Розгляд судом цивільних справ

         У 2017 році на розгляд Чечельницького районного суду  усього надійшло 516 справ та матеріалів цивільного судочинства, що на 21 справ (матеріалів) або 3,9 % менше у порівнянні з 2016 роком , у тому числі у звітному періоді надійшло 507. Із справ, що надійшли розглянуто 510 або 98,8%, при цьому 23 справ та матеріалів повернуто, 1 – залишено без розгляду, по 10 у відкритті провадження відмовлено і 476 або 92,3% - задоволено. Як вбачається із графіка наведеного нижче, тенденція щодо зменшення кількості цивільних справ припинилась у 2013 році і з того часу можна спостерігати поступове збільшення справ даної категорії. При цьому кількість справ позовного та окремого провадження є практично аналогічною минулорічної кількості.

Кількість цивільних справ, що перебувала в провадженні суду

Інформація щодо розглянутих цивільних справ (позовне та окреме провадження)

№ п/п

П.І.Б. судді

Кількість розглянутих

Оскаржено

Кількість скасованих

Кількість

змінених

Показник якості

(%)

1.

Моцний В.С.

160

2

1

1

99,3

2.

Гарник М.С.

Припинено повноваження

3.

Задорожний В.П.

Припинено повноваження

 

В провадженні суду перебувало 395 справи позовного провадження, що  на 29 справ менше в порівнянні з минулим роком, з яких  усього розглянуто – 362 (91,7%), в тому числі із ухваленням рішення – 318 (80,5%), із закриттям провадження у справі – 13 (3,3%), залишено без розгляду – 29 (7,4%) та 90 (у 2016 - 93) справи окремого провадження, з яких усього розглянуто – 82 (91,1 %), в тому числі із ухваленням рішення – 73 (81,1%), залишено без розгляду – 6 (6,7%).

За період, що аналізується до судом видано 13 наказів

Загалом слід сказати, що структура цивільних справ в порівнянні з попередніми роками суттєво не змінилась. Схожа картина щодо структури спостерігається і загалом по Україні

Таким чином, як і у попередні роки левову частину в структурі цивільних справ в 2014 році становили спори, що виникають у сфері спадкового права – 156, із сімейних правовідносин (118 справи), спори, що виникають із договорів (103 справ).

         Позивачами усього до стягнення було пред’явлено позовів на суму 1897734 грн., що на 914939 грн. або 33% менше ніж у 2016 році, з яких присуджено до стягнення 1416176 грн., в тому числі моральної шкоди – 2000 грн.

Сума судового збору сплачена при подачі заяв у поточному році склала 119989 грн. По 83 (-1) справах заявників було звільнено від сплати судового збору відповідно до встановлених законодавством пільг на загальну суму 23116 (+ 2343) грн.

Розгляд судом справ у порядку адміністративного судочинства.

За період, що аналізується в провадженні Чечельницького районного суду, як адміністративного перебувало 38 справи та матеріалів, з яких 32 надійшов у звітному періоді. Судом усього розглянуто 37 справи та матеріалів або 97,4 %, у тому числі повернуто – 5, залишено без розгляду – 0, відмовлено у відкритті – 0, відкрито провадження – 32. Не розглянуто на кінець звітного періоду 1 справу.

 

Інформація щодо розглянутих цивільних справ

№ п/п

П.І.Б. судді

Кількість розглянутих

Оскаржено

Кількість скасованих

Кількість

змінених

Показник якості

(%)

1.

Моцний В.С.

17

2

0

0

100

2.

Гарник М.С.

Припинено повноваження

3.

Задорожний В.П.

Припинено повноваження

 

 

Причиною таких різких коливань, як уже зазначалось, стало масове звернення громадян до суду у 2011 році з адміністративними позовами до управління ПФУ і управління праці та соціального захисту населення про визнання дій неправомірними та забов`язання здійснити перерахунок належних виплат, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Законом України «Про соціальний захист дітей війни»

Слід відмітити, що на протязі останніх років спостерігається значна тенденція щодо зменшення адміністративних позовів про оскарження дій суб’єкта владних повноважень у сфері дорожнього руху, наприклад у 2014 році відсоток таких справ у структурі становив 74%, а у 2017 – 6%

 

 У порядку письмового провадження розглянуто 4 справ, скороченого – 12, кількість справ розглянутих із фіксуванням судового засідання технічними засобами у 2017 році становила 17 справ або 46%, що є приблизно аналогічним показником до минулого року.

При розгляді справ даної категорії окремі ухвали суддями не виносились. Сплачена у звітному періоді сума судового збору склала 1900 грн., що на

277 грн. менше в порівнянні з 2013 роком.

Розгляд справ про адміністративні правопорушення

У 2017 році на розгляді місцевого суду знаходилось 315 справ та матеріалів про адміністративні правопорушення, що є абсолютно аналогічним показником відносно минулого року.

Розглянуто 275 справ і матеріалів про адміністративні правопорушення стосовно 275 осіб, повернуто 35 матеріала, із них 32 – для належного оформлення. Закінчено провадження у  98,4 % (310) справ і матеріалів.

До адміністративної відповідальності притягнуто 186 осіб. Застосовано заходи впливу, передбачені статтею 24-1 КУпАП до 1 особи. Усього закрито провадженням справ 88 або 27,9% (57 справ або 18,1% у минулому році), у тому числі у зв’язку із звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення – 34, передачею справи на розгляд трудового колективу – 2 , відсутністю події і складу адміністративного правопорушення – 21, закінченням строків накладення адміністративного стягнення – 21.

Найбільш поширеними видом адміністративного стягнення, яке застосовує суд, залишається штраф. Кількість осіб, на яких накладено стягнення у виді штрафу, за період, що аналізується становить 102 особи або 54,8% загальної кількості осіб, стосовно яких винесено постанови про накладення адміністративного стягнення. Загальний розмір накладених стягнень у виді штрафу становить 249083 грн., що на 8197 грн. менше в порівнянні з 2016 роком. У добровільному порядку сплачено133665 грн. або 53,7% цієї суми, що на 20% менше від минулорічного показника.

При цьому слід відмітити суттєве збільшення адміністративного стягнення у виді громадських робіт, яке  у 2017 році застосовано до 70 осіб або 37,6%  загальної кількості осіб, щодо яких винесено постанову про накладення адміністративного стягнення .

Крім цього, до 5 осіб застосовано попередження, 9 осіб піддано адміністративному арешту, до 1 – застосовано конфіскацію.

За період, що аналізується не застосовувалось таке адміністративне стягнення, як оплатне вилучення предмета, позбавлення спеціального права (як основне), виправні роботи.

 

Керівник апарату                                     Сергій Лемець