flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Чечельницьким районним судом Вінницької області кримінальних проваджень щодо неповнолітніх за І-ше півріччя 2019 року

01 листопада 2019, 13:00

Узагальнення судової практики розгляду Чечельницьким районним судом
Вінницької області кримінальних проваджень щодо неповнолітніх за І-ше
півріччя 2019 року

Чечельницьким районним судом Вінницької області на виконання плану роботи суду та з метою узагальнення інформації щодо здійснення судочинства помічником судді Овчар А.Б. проведено узагальнення судової практики розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх за І-ше півріччя 2019 року.

Так, упродовж 1-го півріччя 2019 року до Чечельницького районного суду Вінницької області надійшло 3 кримінальних провадження стосовно 5 неповнолітніх обвинувачених та одне клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру стосовно 1 неповнолітнього, з яких 2 справи не розглянуті, призначені до розгляду, а до однієї особи, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, застосовано примусові заходи виховного характеру у вигляді передачі під нагляд матері.

Відповідно до ст.22 КК України, кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років.

Злочинність неповнолітніх є актуальною правовою та суспільною проблемою. Вона є складовою загальної злочинності.

Велике значення для профілактики злочинності серед неповнолітніх має процесуальна діяльність судів, що здійснюють провадження у кримінальних справах. Правові заходи, які суди застосовують стосовно неповнолітніх, здатні реально запобігати вчиненню ними нових злочинів і сприяти виправленню. Здійснюючи правосуддя стосовно неповнолітніх осіб, суди мають забезпечити захист гарантованих Конституцією України прав і свобод як неповнолітнього обвинуваченого, так і інших учасників процесу.

Узагальнюючи судову практику з розгляду даної категорії справ, можна зробити висновок, що одним із чинників вчинення злочинів є зростання кількості молодих людей, які не працюють і не навчаються, тобто не мають чітко визначеного соціального статусу і необхідних джерел фінансування для задоволення особистих потреб, у зв’язку із чим стають на шлях вчинення злочинів.

При проведенні узагальнення судової практики розгляду кримінальних справ щодо неповнолітніх випадків призначення їх до підготовчого та судового розгляду з порушенням строків, передбачених ст.ст. 314, 316 КПК України - не встановлено.

Випадків тривалого розгляду кримінальних справ щодо неповнолітніх, відкладення судового засідання без поважних причин в ході узагальнення не встановлено.

У одному кримінальному провадженні (справа № 126/3590/18) задоволено клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.

У даному кримінальному провадженні розглядалось клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру стосовно неповнолітнього, за вчинення ним суспільно небезпечного діяння, що підпадає
під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка). Ухвалою суду клопотання було задоволено, до неповнолітнього застосовано примусовий захід виховного характеру у виді передачі його під нагляд матері строком 1 рік.

Загалом, за результатами проведеного узагальнення вбачається, що при розгляді справ про злочини неповнолітніх суддя дотримується вимог чинного законодавства, яким регулюється розгляд справ зазначеної категорії.

 

 

 

Помічник судді

 

Альона Овчар