flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позовна давність

12 серпня 2014, 14:27



 


 

Відповідно до ст. 256 Цивільного кодексу України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Початок перебігу позовної давності визначається за правилами ст. 261 ЦКУ, яка говорить, що строк позовної давності починає спливати з моменту, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Якщо договором чи іншим правочином визначено різні строки виконання окремих зобов"язань, що з нього виникають (наприклад, у зв"язку з поетапним виконанням робіт або розстроченням оплати), позовна давність обчислюється окремо стосовно кожного з таких строків.

Протягом 2013 року Чечельницьким районним судом було застосовано строк позовної давності по 1 цивільній справі, це :

справи, що виникають із кредитних відносин:

151/781/13-ц за позовом «Публічного Акціонерного Товариства КБ «Приват Банк» до Зібницького Володимира Володимировича.

Відповідно до ч. 3,4 ст. 267 ЦК України позовна давність застосовується лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови в позові.

Так як судом при розгляді справ за позовами, що виникають із кредитних відносин, строки позовної давності були застосовані з цих же підстав, а саме, що з часу останніх проплат боржників, пройшло більше трьох років, і тому заяви відповідачів про застосування строків позовної давності було визнано підставними. З цих підстав судом було прийнято рішення про відмову позивачам в позові.

На даний час справа № 151/781/13-ц за позовом «Публічного Акціонерного Товариства КБ «Приват Банк» до Зібницького Володимира Володимировича знаходиться на розгляді в апеляційному суді Вінницької області.


 

Суддя Задорожний В.П.